Yogaformer

Vad är Yoga?

Vad är yoga för dig?

Oavsett vad du har för anledning att ta dig till yogamattan så är den anledningen god.


Även om vi i dagens moderna samhälle refererar till yogan som den fysiska praktiken före den spirituella och meditativa delen så är det ok. Yogan ger så mycket om man bjuder in den i sitt liv på något sätt, i någon form. Även om du möter yogan i ett svettigt vinyasaflow, en lugn hathaklass, en utmanande yinpraktik eller i en meditationssession så kommer du att utvecklas i dig själv. Det törs jag lova! 


Min erfarenhet och upplevelse är att yogan i alla dess former stärker oss som individer. Yogan ger självinsikt, kroppskännedom och öppnar upp för en ödmjukhet till dig själv och dem runt omkring dig. Yoga på mattan tar du med dig i vardagen om du ger dig själv gåvan att ha den som rutin. 

Utmaning, styrka, lugn, andning och medvetenhet behövs både på yogamattan och i vardagliga livet.

Då yoga finns i många former är det bra att pröva sig fram till det som får ditt hjärta att klappa lite extra. För mig är de yogaformerna främst hatha, vinyasa och yin tillsammans med andningsövningar och meditation.


Välkommen att inspireras med mig! Namaste!

När du hör ordet yoga tänker du kanske på avslappning eller fysiska yogaposer sk. asanas. Det stämmer att en del av yogan handlar om den fysiska praktiken men yoga är mer än så. 


Yoga är en uråldrig lära kring hur vi människor kan stilla vårt sinne och få ett klart tänkande och uppnå den lycka och det välmående som vi alla har inom oss men som kan döljas av olika faktorer såsom ignorans, avundsjuka och tron om att glädje, välbefinnande och självkärlek uppnås genom saker och skeenden utanför oss själva exempelvis genom andra människors tyckande eller materiella ting.


Inom den yogiska filosofin som härstammar från Indien och de texterna i Yoga Sutras, skrivna av Sri Patanjali för ca 2000 sedan, beskrivs yogan bestå av 8 grenar (the eight limbs of yoga, ashtangayoga). Dessa åtta grenarna kallas även för Raja Yoga och kan ses som en väg mot djup självinsikt och harmoni i sig själv.

De åtta grenarna inom yoga är:


 1. FEM YAMAS: MORALISKA PÅBUD
  Ahimsa: Att icke skada
  Satya: Att vara sann
  Asteya: Att icke stjäla
  Brahmacarya: Att avstå från sinnlighet
  Aparigraha: Att sakna begär
 2. FEM NIYAMAS: ÖVERVÄGANDEN
  Sauca: Renlighet
  Santosha: Belåtenhet
  Tapas: Självdisciplin
  Svadyaya: Daglig praktik
  Ishvara pranidhana: Ödmjukhet och nyfikenhet
 3. ASANAS: Fysiska positioner
 4. PRANAYAMA: Andningsövningar
 5. PRATYAHARA: Sinneskontroll
 6. DHARANA: Koncentration
 7. DHYANA: Meditation
 8. SAMADHI: Självinsikt


De första två grenarna, fem yamas (moraliska påbud) och fem niyamas (överväganden), bildar tillsammans yogans etiska riktlinjer för ett lyckligt liv.


GALLERI


Ögonblicksbilder från min egen yogapraktik

Copyright © All Rights Reserved

DELA INNEHÅLLET